Inleiding
Het Brabantse dorp Oisterwijk
  en Operatie Market Garden

In 2007 werd ik met mijn gezin uitgenodigd door een oudere buurman om eens kennis te maken met hem en zijn echtgenote. Tijdens ons bezoek bleek dat we een gezamenlijke interesse hadden in de Tweede Wereldoorlog. Hij had de oorlog zelf meegemaakt en kon er vele verhalen over vertellen. Er werden door hem verhalen verteld over Oisterwijk en zijn oorlogsgeschiedenis. Hij vertelde over de militaire begraafplaats in ons dorp waar schotse militairen begraven liggen die ons dorp kwamen bevrijden en sneuvelde voor onze vrijheid.

 

Hij vertelde daarbij dat er op die begraafplaats ook ooit Amerikaanse en Duitse militairen begraven lagen tot vlak na de oorlog. Toen ik vroeg of hij wist waarom die Amerikanen hier begraven lagen vertelde hij mij het verhaal dat ze met hun zweefvliegtuig en transportvliegtuig hier waren neergestort. Veel meer gegevens had hij niet en omdat hij zelf geen computer en internet had vroeg hij me of ik niet eens wat over het zweefvliegtuig op internet kon opzoeken. Zo begon een lange zoektocht naar informatie over het zweefvliegtuig dat in totaal twee jaar in beslag zou nemen.

 

 

 

 

Alles wat ik heb weten te vinden over  dit onderwerp heb ik opgeschreven waardoor een interessant verhaal is ontstaan. Dit verhaal staat hier geschreven ondersteund met foto’s van toen en nu. Tijdens mijn zoektocht las ik ook over de aanwezigheid van Amerikaanse airborne-militairen in natuurgebied in de omgeving van ons dorp in natuur gebied de Kampina en over meerdere vliegtuigen die hier tijdens de oorlog waren neergekomen. Ook dit heb ik nader onderzocht en in dit online boek opgeschreven.

 

Voor dit boek heb ik verschillende binnen en buitenlandse archieven bezocht, databanken en internet-publicaties geraadpleegd en boeken over en documenten uit die tijd bestudeerd. Verder heb ik door publicaties in de lokale media de nodige informatie verkregen en heb ik verschillende ooggetuigen geïnterviewd. Ook getuigenverklaringen van veteranen werden voor dit verhaal gebruikt. Dit alles leverde het bewijs voor dit verhaal.

The Beginning