Het Brabantse dorp Oisterwijk
  en Operatie Market Garden

De noodlanding van de Haviland Mosquito NT207 in Oisterwijk

Op 26 November 1944, omstreeks 22:30 uur, maakte een RAF Haviland Mosquito jachtbommenwerper met code NT207 OM-B een noodlanding langs de Oirschotsebaan tegenover de Kleine Oisterwijkse heide in Oisterwijk. Deze bewuste Mosquito van type FB Mk-VI was ingedeeld bij de 2de Tactical Air Force, No 2 Group, 138 Wing, 107 Sqdn en vloog vanaf vliegveld A.75, Cambrai/Epinoy in Frankrijk. De piloot van de Mosquito was Warrant Officer G. Warren en zijn navigator was Sergeant W. Roberts.

 

De Mosquito werd in 1940 in Engeland ontworpen en bij de Royal Air Force onder andere gebruikt als dag en nacht bommenwerper en als jachtvliegtuig. Het toestel had een bereik van bijna 2000 km en was bewapend met vier 20mm kannonen, vier .303 machinegeweren en kon een bomlading van 2 tons bommen vervoeren. Het toestel had twee Rolls Royce Merlin motoren en was volledig van hout gebouwd. Het had een piloot en navigator aan boord die naast elkaar zaten in de cockpit.

 

Het toestel nam die nacht deel aan een missie met elf andere toestellen van 138 Wing die vijandelijke troepenbewegingen moesten aanvallen op de waterwegen bij a) Groningen, Leeuwarden, Sneek; b) Assen, Meppel; c) Zwolle, Meppel, Hoogeveen, Meppen; d) Zutphen, Hengelo. Tijdens de missie werden acht kleine schepen (aken) aangevallen, twee spoorwegen gebombardeerd, een lange trein met twee locomotieven aangevallen en werden diverse gronddoelen aangevallen waaronder een Duitse Flak stelling. De toestellen dropten tijdens hun missie zesendertig 500-pond bommen en vuurden 1840 kanon patronen en 700 machine geweerpatronen af.

 

De Mosquito van piloot G. Warren werd tijdens deze missie bij een aanval op een trein boven bezet gebied door Duits luchtafweer (Flak) zwaar beschadigd waarna Warren zijn toestel noodgedwongen aan de grond moest zetten, en wel het liefst in bevrijd gebied. Boven Oisterwijks grondgebied sprong navigator Sergeant W. Roberts uit het toestel en landde met zijn parachute op het erf van een boerderij in het buitengebied van Oisterwijk, waarbij hij aan zijn hals en kin gewond raakte doordat hij op een waslijn was terecht gekomen. Piloot G. Warren maakte met zijn toestel een geslaagde buiklanding langst de Oirschotsebaan tegenover de Kleine Oisterwijkse heide, net naast een boerderij. Tijdens deze buiklanding vloog zijn toestel echter in brand en raakte Warren ernstig gewond. De gealarmeerde brandweer hoefde na aankomst echter geen brand meer te blussen want er was van het houten toestel niet veel meer over. Na een korte felle brand lagen er enkel nog twee motoren en wat kleine metalen onderdelen in de omtrek. Piloot G. Warren werd door de Militaire geneeskundige dienst ter verpleging opgenomen.

 

Tijdens die nacht van werden totaal eenenveertig bommenwerpers van 138 Wing eropuit gestuurd om wegen en spoor en waterwegen in Nederland en noordwest Duitsland aan te vallen. Ook de Haviland Mosquito van Warren behoorde tot deze groep jachtbommenwerpers. De toestellen werden verdeeld in groepen en kregen ieder een taak en een inzet gebied toegewezen. Voor taak I gingen vijftien Mosquito’s naar het gebied Rotterdam, Hilversum, Deventer, Dusseldorf, Heinsberg, Venlo en langs de bommenlijn naar Zaltbommel, Rotterdam. Zei kregen tevens opdracht speciaal te letten op schepen in het gebied van de Weser.

 

Voor taak II gingen vijftien Mosquito’s op pad voor aanvallen op spoorwegdoelen in de gebieden a) Osnabruck, Munster, Dorsten, Wezel; b) Munster, Coesveld, Borken, Bocholt, met speciale aandacht voor het emplacement in Coesveld; c) Osnabruck, Rheine, Hengelo, Almelo, Deventer met speciale aandacht voor het drukke spoorwegemplacement in Oldezaal en d) Meppel, Zwolle, Amersfoort.

Voor taak III gingen elf Mosquito’s, waaronder de Mosquito NT207 van W/O G. Warren, op pad voor aanvallen op troep bewegingen op de waterwegen in de gebieden a) Groningen, Leeuwarden, Sneek; b) Assen, Meppel; c) Zwolle, Meppel, Hoogeveen, Meppen en d) Zutphen, Hengelo.

 

De Mosquito’s van 138 Wing wierpen tijdens deze missie in totaal honderdeenenvijftig 500-pond brisantbommen af en verschoten 11160 stuks 20mm patronen en 15520 stuks .303 machinegeweer patronen. Met aanvallen op negen locomotieven, negen spoorlijnen en stations, drieëntwintig vrachtauto’s, veertien schepen, drie fabrieken en kanaalbruggen, Flak stellingen en sluizen was het een redelijk succesvolle missie.

 

 

                                                                                                                 

Info via Ad van Zantvoort

The crashlanding of the Haviland Mosquito NT207
Boven: Havilland Mosquito.

Links: Rij Havilland Mosquito’s van de Royal Air Force.

Onder: Havilland Mosquito word geladen met bommen.