Het Brabantse dorp Oisterwijk
  en Operatie Market Garden

In de middag van maandag 18 september 1944, de 2e dag van de geallieerde luchtlandingen als onderdeel van operatie Market Garden, werd om 15.06 uur boven Oisterwijk in Noord Brabant een geallieerd zweefvliegtuig neergeschoten. Het was een Amerikaanse glider (zweefvliegtuig) van het type CG-4A Waco dat op sleep was naar het splitsingspunt nabij het Brabantse dorp Vught, ongeveer 14 km van Oisterwijk. Vanaf dit splitsingspunt moesten de piloten van de sleepvliegtuigen hun aangewezen doelgebieden kiezen die zij voor operatie Market-Garden gekregen hadden waarbij zij tevens voor het aanvliegen hun snelheid en hoogte diende aan te passen. De doelgebieden voor deze operatie waren landing zones nabij het 30 km verderop gelegen Son (bij Eindhoven) en nabij Veghel, Nijmegen en Arnhem.

 

 

Op het moment van spreken vloog het zweefvliegtuig op 9 minuten afstand van zijn doelgebied, landingszone W nabij Son. Het toestel was 1 van de 80 opgestegen CG-4A Waco-gliders vanaf vliegveld Chilbolton in Hampshire zuid- Engeland. Omdat het die dag langs één van de aanvoerroutes, de zuidelijke aanvoerroute over België, erg mistig was, werd de de noordelijke aanvoerroute, die over Noord Brabant gevlogen. Het zweefvliegtuig werd door een 100 meter lange nylon sleepkabel voortgetrokken door een Amerikaans transportvliegtuig, een C-47A Skytrain (Dakota) van de Amerikaanse 50e Troop Carrier Wing. Dit toestel, met registratienummer 43-15137, behoorde toe tot de 442e Troop Carrier Group, 306e Troop Carrier Squadron. De thuisbasis van beide toestellen was het vliegveld Chilbolton. De bemanning aanboord van de C-47 bestond uit de volgende personen:

 

 

PILOOT                    1Lt. Buckley A. Maynard

CO-PILOOT               2Lt. John A. Bolt

NAVIGATOR              2Lt. Robert D. Marrington

ENGINEER                T/SGT. Francis A. Aline Jr.

RADIO OPERATOR     CPL. Joseph J. Calder

 

 

De crash van zweefvliegtuig de ‘Queen-City’

Het was al hun tweede missie voor operatie Market Garden. Op 17 September vlogen zij vanaf vliegveld Chilbolton hun eerste missie voor deze operatie die bestaan had uit het afleveren van parachutisten en vracht boven dropzone B nabij Son. Het waren 17 parachutisten van de 101e Airborne Divisie van het 3e bataljon uit I compagnie van het 506e Parachutisten Infanterie Regiment. Verder vervoerde het toestel onder de romp vier ‘parapacks’ geladen met mijnen, rantsoenen en 81mm granaten die boven de dropzone werden gedropt.

Piloot 1Lt. Maynard vloog ook al een missie tijdens Operatie Overlord (D-Day) op 6 juni 1944. Zijn doel was toen dropzone T, de Merderet Sector in Normandie, Frankrijk. Hij vervoerde toen 18 parachutisten van de 82e Airborne Divisie van B compagnie van het 507e Parachutisten Infanterie Regiment Voorts vervoerde hij vier ‘parapacks’ met munitie voor een LMG (Lichte Mitrailleur), anti-tank granaten en rantsoenen, die boven de dropzone gedropt werden.

De Waco-glider die werd voortgesleept had als bijnaam ‘Queen City’, de stad waar de piloot vandaan kwam. Het toestel had registratienummer 42-79151 en samen met de naam ‘Queen-City’ die geschreven stond op de cockpit, droeg het toestel tevens de naam ‘Clara’, de naam van de echtgenote van de piloot. Aanboort bevond zich als piloot F/O (Flight Officer) Noel C. Mc Cann uit Norwood Ohio, een voorstad van Cincinnati. F/O. Mc Cann behoorde toe tot het Amerikaanse Troop Carrier Command, de 442e Troop Carrier Group, 306e Troop Carrier Squadron, maar voor deze opdracht was hij ingedeeld bij het 303e TCS dat gebaseerd was op vliegveld Chilbolton.

 

Het was F/O Mc Cann’s eerste zweefvliegtuig missie voor deze operatie. Omdat het toestel geen motoren had, en dus niet opnieuw kon opstijgen om terug naar Engeland te vliegen, was het de opdracht van F/O Mc Cann om zichzelf na de landing zo snel mogelijk te melden bij een vooraf aangegeven verzamelpunt om terug te keren naar zijn basis in England voor een eventuele tweede vlucht.

F/O Noel C Mc Cann met handwapen bij zijn zweefvliegtuig.
(bron: Doug Wilber, USA)
507 PIR
506 PIR

Naast F/O Mc Cann zat in de copiloot stoel Lt. Ray J. Hiltunen van B Company van het 326 Airborne Engineer Battalion Combat Engineers. (Genietroepen) Lt. Hiltunen was geen echte copiloot maar een soort ‘on the job’ copiloot die door een tekort aan echte copiloten voor deze vlucht was bijgebracht hoe samen met de piloot de metertjes in de cockpit in de gaten te houden en in nood mee te kunnen helpen om het toestel te besturen. Zodra het zweefvliegtuig veilig zou zijn geland had Lt. Hiltunen tevens de opdracht gekregen om de opklapbare cockpit zo snel mogelijk omhoog te scharnieren om de lading snel te kunnen lossen.

Achter in het toestel bevonden zich soldaat Pvt/driver. Raymond L. Carson en Tech/5. Robert J. Le May, beiden ook van B Company van het 326th AEB, dus ook Combat Engineers. Als lading vervoerde het zweefvliegtuig een Willys Jeep waarop volgens Amerikaanse gewoonte een naam was geschilderd, de meisjesnaam ‘Shirley’. De soldaten Carson en Le May zaten tijdens de vlucht in de Willys Jeep om zo startklaar te zijn zodra het zweefvliegtuig veilig was geland.

 

De drie Combat Engineers en de rest van het 326 bataljon hadden voor deze operatie o.a. de opdracht gekregen om de brug over het Wilhelmina kanaal bij Son te repareren en die later samen met Britse genieroepen te vervangen door een noodbrug, een zogenaamde Bailybrug, omdat de dag ervoor de originele brug door de Duitsers volledig was vernietigd. Op de eerste dag van de operatie was deze brug het hoofddoel geweest van een aanvalsmacht van het 506e Regiment Parachutisten Infanterie kortweg 506th PIR van de 101e Airborne Divisie. Het was de bedoeling geweest de brug intact in handen te krijgen zodat de doorgang over het Wilhelmina kanaal vrij zou zijn voor het Britse 30e Legerkorps die over land vanuit België oprukte. Toen militairen van het 506e PIR, na zwaar tegenvuur van Duitse 88mm kanonnen ter beveiliging van de brug, eenmaal hun doel binnen bereik hadden, werd deze door de Duitse verdedigers voor hun ogen opgeblazen.

Document

The crash of the Queen-City