Het Brabantse dorp Oisterwijk
  en Operatie Market Garden

De route van Eindhoven naar Arnhem stond bekend als de Corridor maar werd door de Geallieerde parachutisten tot Hell's Highway gedoopt.

 

 

Zondag 17 September 1944

 

In de morgen worden ter voorbereiding op de komende landingen verschillende doelen in Nederland aangevallen door meer dan 1700 bommenwerpers en jachtvliegtuigen van de Royal Air Force, de Britse 2de TAF (Tactical Air Force) en de Amerikaanse 8ste Air Force.Om 09.45 beginnen op 24 vliegvelden in Engeland de eerste van de in totaal 2023 transporttoestellen en sleepvliegtuigen met zweefvliegtuigen op te stijgen die de luchtlandingstroepen naar de landingsgebieden moeten brengen.In totaal betreft het 20.000 man, 511 voertuigen, 330 stuks geschut en 590 ton materieel.Tussen 13:00 en 14:00 land de 1ste British Airborne Division bij Arnhem en Oosterbeek, de US 82ste Airborne Division bij Nijmegen en Grave en de US 101ste Airborne Division bij Son en Veghel.

Beknopt chronologisch overzicht van Operatie Market Garden

Geallieerd plan Garden.
(klik op foto om te vergroten)
Plan-Garden
Plan-Market
Geallieerd plan Market. (klik op foto om te vergroten)

Maandag 18 September 1944

 

Ten gevolge van grondmist kunnen pas in de namiddag versterkingen en bevoorradingen worden aangevoerd. Bij Arnhem rukken Britse para's op om de groep bij de brug te versterken, maar ze komen niet verder dan de westrand van de stad. Eindhoven wordt door de 101ste Airborne Division bevrijd. Om 11:15 is er een eerste radiocontact tussen de Amerikanen en een patrouille van de Guards pantserdivisie en om ca. 12:15 ontmoeten deze elkaar in Woensel. In de namiddag komt het grondleger in het zuiden van Eindhoven aan. Tegen 21:00 begint de Britse genie met de bouw van een Baileybrug over het Wilhelminakanaal bij Son.

 

 

Dinsdag 19 September 1944

 

De Engelse para's kunnen de in het nauw gedreven mannen bij de brug in Arnhem niet bereiken. Ze ondervinden sterke tegenstand en later trekken ze zich met zware verliezen uit Arnhem terug naar Oosterbeek. De bevoorrading uit de lucht bij Arnhem mislukt en de bevoorrading bij Groesbeek en Son lukt door slecht zicht maar ten dele. Om 6:15 is de 33 meter lange Baileybrug, die 's nachts door de Britse genie over het Wilhelminakanaal bij Son gebouwd is, klaar en kan het leger weer verder. Market Garden ligt intussen al 36 uur achter op schema. 's Middags bereikt de Guards Armoured Division Nijmegen, ze kunnen echter niet verder omdat de Waalbrug nog niet veroverd is. 's Avonds om ca. 19:10 begint de Luftwaffe een bombardement op Eindhoven, hierbij vallen 227 doden en honderden gewonden.

 

 

Woensdag 20 September 1944

 

De groep Britse para's op de brug in Arnhem hebben het zwaar te verduren, maar houden nog stand. De Waalbruggen in Nijmegen worden 's avonds veroverd. Verder oprukken richting Arnhem kan niet omdat de 43ste Infanterie Divisie, door gevechten onderweg, nog niet aangekomen is. De Duitsers vallen de brug in Son aan maar worden afgeslagen. Bevoorrading vanuit de lucht lukt vandaag beter, vooral bij Overasselt.

 

 

Donderdag 21 September 1944

 

's Morgens trekt de Prinses Irene Brigade door Eindhoven, op weg naar Grave. Bij de Rijnbrug in Arnhem geven de overgebleven para's van het 2de Bataljon zich, na dagen van heldhaftige strijd, over aan de Duitsers. Het tweede leger geeft artilleriesteun aan de Britse para's in Oosterbeek. De Poolse luchtlandingsbrigade van Gen. Maj. Sosabowski landt bij Driel, ten zuiden van de Rijn, maar kan de rivier niet over. De Engelse tanks komen niet verder dan Elst in de Betuwe, ze moeten wachten op de infanterie. Bevoorradingsvliegtuigen worden door de Luftwaffe bij Arnhem aangevallen.

 

 

Vrijdag 22 September 1944

 

Door slecht weer kan er geen bevoorrading vanuit de lucht plaats vinden. De 43ste Infanterie Divisie rukt 's morgens op uit Nijmegen maar komt niet verder dan Elst. Een Britse verkenningseenheid maakt contact met de Poolse Luchtlandingsbrigade. De Duitsers vallen de Corridor tussen Uden en Veghel vanuit het Oosten aan en blokkeren alle verkeer gedurende 24 uur. Een brigade van de Guards wordt vanuit Nijmegen teruggestuurd naar Veghel om de para's van het 101ste vanuit het noorden te steunen. 's Nachts slagen ca. 50 Polen er in de Rijn over te steken en de Britse para's te bereiken.

 

 

Zaterdag 23 September 1944

 

Het weer klaart op, daardoor kunnen versterkingen vanuit de lucht bij Overasselt en bij Son aangevoerd worden. 's Middags is de Corridor weer open. De Britten nemen Elst in, maar in Oosterbeek is de toestand van de Britse para's zeer slecht. 's Nachts kunnen weer ca. 200 Polen de Rijn oversteken.

 

 

Zondag 24 September 1944

 

Het is opnieuw slecht weer. De ingesloten Britse para's bij Arnhem krijgen artilleriesteun van het 64ste Regiment middelzwaar geschut en later ook van het 49ste Bataljon zwaar geschut. Ze staan in de buurt van Nijmegen en schieten over een afstand van 18 km. De Britse infanterie en de Poolse para's proberen 's nachts de Rijn over te steken, maar dat mislukt. Het 2de Britse leger rukt op tot Driel in de Betuwe. De Corridor wordt voor de tweede maal door de Duitsers, nu tussen St. Oedenrode en Veghel, geblokkeerd.

 

 

Maandag 25 September 1944

 

‘s Avonds en 's nachts worden de restanten van de Britse 1ste Airborne Division over de Rijn teruggetrokken. Ruim 2200 man bereiken behouden de zuidoever van de rivier, de gewonden zijn achtergebleven. De Corridor blijft geblokkeerd.

 

 

Dinsdag 26 September 1944

 

Het weer wordt veel beter. De Corridor is, na 44 uur geblokkeerd te zijn geweest, weer open.

Brug Nijmegen
Brug Arnhem
De brug in Nijmegen op 19 September 1944.
(klik op foto om te vergroten)
De brug in Arnhem op 6 September 1944.
(klik op foto om te vergroten)

Het Britse 2e Para Bataljon onder commando van Lt. Col. J. Frost bereikt en bezet omstreeks 19:30 de noordelijke oprit van de verkeersbrug over de Rijn in Arnhem. De brug over de Maas bij Grave wordt door het 82ste veroverd en de bruggen in de sector van het 101ste vallen onbeschadigd in handen van de Amerikanen, behalve de brug over het Wilhelminakanaal in Son. Deze wordt door de Duitsers op het laatste moment opgeblazen.

 

Nadat de landingen begonnen zijn geeft generaal Brian Horrocks van het Britse 30ste Legerkorps het bevel tot de aanval.Om 14:15 openen ongeveer 350 kanonnen bij het Kempisch Kanaal in België over een 1,5 km breed front het vuur op de Duitse linies.Om 14:35 beginnen de tanks van de Irish Guards vanuit Neerpelt in Belgie onder de paraplu van de artillerie op te rukken. Ze ondervinden hevige tegenstand en komen niet verder dan Valkenswaard.Via Radio Oranje word het personeel van de Nederlandse Spoorwegen opgeroepen te gaan staken, om het Duitse treinverkeer te verlammen.

Brief chronology of Operation Market-Garden