Het Brabantse dorp Oisterwijk
  en Operatie Market Garden

Spoorbruggen over het Wilhelmina kanaal

N
O
Z
Oisterwijk

Deze luchtfoto dateert van 9 July 1944.

 

Naar aanleiding van het verhaal uit de krant concludeer ik als kenner van de stad Tilburg dat de omschreven aanval op een Duits voertuig zich afspeelde bij de dubbele spoorbruggen over het Wilhelminakanaal in Tilburg oost Het voertuig kon één van de twee dichtstbijzijnde draaibruggen over het kanaal overgestoken zijn, namelijk de draaibrug bij de Bosscheweg of de draaibrug bij de Oisterwijksebaan. Beide draaibruggen over het kanaal waren van hetzelfde type als de draaibrug in Son die bekendheid kreeg door de gebeurtenissen van de 101 Airborne Divisie tijdens de eerste dagen van Operatie Market Garden.

 

De Spitfire’s zette hun eerste aanval in over Noord-Zuid, wat er dus op duidt dat ze de aanval vanaf de richting van de draaibrug bij de Bosscheweg inzette. Duidelijk is dat Pierre Gallay hier bij de spoorbruggen door Duits luchtafweer geraakt werd geraakt. Luchtafweer dat de bruggen juist moest verdedigen tegen luchtaanvallen. Net als zijn groepscommandant Michel Brunschwig zal Gallay een klimmende manoeuvre met een linkerbocht hebben uitgevoerd voor een tweede aanval op het voertuig. Meest waarschijnlijk werd hij tijdens deze manoeuvre geraakt en heeft Gallay daarna dalend een koers aangehouden die hem in een rechte lijn uitbracht in Oisterwijk waar hij op de Oisterwijksebaan zijn noodlanding kon maken.

 

Bij het rode kruis op de foto liggen de spoorbruggen waar de aanval plaatsvond en waar de Spitfire van Gallay werd geraakt door Duits luchtafweer dat in deze omgeving stond opgesteld. Vermoedelijk is het luchtafweergeschut in de Nieuw-Lovenstraat (heden Nautilusstraat) verantwoordelijk geweest voor het neerhalen van de Spitfire. Op de foto is links bovenin nog net de Nieuw-Lovenstraat te zien. Tegenwoordig is de situatie echter geheel anders en is er een andere naam aan de straat gegeven. Ergens langs deze Nieuw-Lovenstraat hadden Duitsers van het 256 VGD, (Volks Grenadier Division) een aantal Flak barakken en luchtafweer in stelling gebracht. Het ging hier waarschijnlijk om Einheit Magnussen. In de nacht van 23 op 24 Oktober werden deze kanonnen strategisch teruggetrokken naar een nieuwe stelling i.v.m. met het naderende geallieerde front.

 

De laatst aanwezige officier van het 256 VGD die dag was de Duitse Luitenant Eschenbach die verantwoordelijk was voor het opvangen van 3 gemeentewerkers belast met de bewaking van de barakken. Deze gemeentewerkers werden na hun aankomst in de morgen van 24 Oktober terstond door hem ontslagen en naar huis gestuurd. Of deze drie personen hier als strafmaatregel door de Duitsers tewerk waren gesteld of dat het wellicht NSB’ers waren is niet bekend.

 

Vanaf Tilburg loopt de Oisterwijksebaan helemaal door richting Oisterwijk tot buiten deze foto. Gallay volgde deze weg om er uiteindelijk op Oisterwijks grondgebied op te landen.

 

 

Bosscheweg
Oisterwijkse baan
Nieuw-Lovenstraat
Railway bridges over the Wilhelmina canal