Het Brabantse dorp Oisterwijk
  en Operatie Market Garden

De brug bij Son-foto’s

Deze drie foto’s tonen de Bailey brug die korte tijd later de als nood gerepareerde draaibrug verving. Deze Bailey brug was veel steviger en kon de overstekende tanks makkelijker dragen. In de ochtend van 19 September was de klus geklaard en staken de eerste voertuigen de Bailey brug over.
Eén van de Duitse 88mm kanonnen. Dit exemplaar stond opgesteld voor de Aloysiusschool in Son, zo’n 200 meter van de brug.
De bruggen over het Wilhelmina kanaal bij Best weden op bevel van de Duitse Generaloberst Kurt Student op 18 September ook opgeblazen.
De gesprongen ophaalbrug over het Wilhelminakanaal bij Breugel iets verderop voorbij Son. Deze brug werd al op 13 September door de Duitsers opgeblazen. Ook de bruggen richting Best ondergingen een aantal dagen later hetzelfde lot.
The bridge at son photo's

Deze foto van de draaibrug in Son werd gemaakt nadat de genie een noodreparatie aan de brug had uitgevoerd. De foto werd genomen vanaf de Sonse kant kijkend richting Eindhoven. Het is duidelijk te zien dat de brug niet in zijn geheel door de Duitsers is opgeblazen maar alleen het gedeelte aan de Sonse kant. De Eindhoven kant is nog intact. Het gedeeltelijk opblazen van de brug en de posities van de 88mm kanonnen aan de Sonse kant bewijst dat de Duitse verdediging was voorbereid op een gevecht met troepen komende vanuit het zuiden richting het noorden, dus vanuit de richting van Eindhoven. Er was bij deze brug dus geen rekening gehouden met een aanval in de rug. De reden dat de brug maar gedeeltelijk is opgeblazen door de Duitsers is een belangrijke, namelijk een  eenvoudigere verdediging. De vijand moest zo het intact gehouden deel van de brug betreden om het gedeelte aan Duitse kant te repareren. Op deze manier werden ze blootgesteld aan vijandelijk vuur en was repareren haast onmogelijk. Het is namelijk veel makkelijker een brug vanaf de verdedigde kant te laten repareren.